Gode råd om daglig tandpleje

Gode råd om tandpleje til ældre

Her finder du nogle af de vejledninger, som langt de fleste efterspørger. Det er bl.a. en vejledning til, hvordan du bedst rengør din protese – og hvordan, du passer på tænderne, hvis du lider af en sygdom. Hvis du fx føler, du har en ”tør mund” (mundtørhed), skal du være særligt opmærksom på dine daglige tand- og mundplejevaner, da en tør mund hurtigt kan skade dine tænder og medvirke til betydelig ubehag. Klik på boksene herunder for at få gode råd om tandpleje til ældre.

Tandbørstning - den korte liste
 1. Børst 2 gange om dagen i 2 minutter
 2. Børst på både tænder og tandkød, og børst med runde bevægelser
 3. Brug altid enten mellemrumsbørster, tandtråd eller tandstikker
 4. Spyt ud efter tandbørstningen – men skyl ikke munden. Så bevarer du fluor-effekten i munden fra tandpastaen.
Tandbørstning - den lange liste
 1. Fjern evt. delprotese(r).
 2. Skyl munden (også efter hvert måltid) for at fjerne evt. madrester.
 3. Rengør dine gummer, kindposer og tunge. Børst forsigtigt evt. belægninger af tungen eller brug en tungeskraber.
 4. Børst tænderne hver dag 2 gange grundigt i 2 minutter. Husk, det er bedre at børste tænderne én gang grundigt hver dag end to gange dårligt.
 5. Brug en blød børste med et børstehoved, der ikke er alt for stort.
 6. Kom tandpasta svarende til en lillefingernegl på tandbørsten.
 7. Brug tandpasta med min. 1.450 ppm fluor (det står på tuben, hvor meget der er i)
 8. Børst halvt på tænderne og halvt på tandkødet.
 9. Børst med små, runde bevægelser.
 10. Børst på tyggefladen, på forsiden og på bagsiden af tænderne.
 11. Gå systematisk til værks. Ofte inddeler man munden i firkanter (fx oppe-højre, oppe-venstre, nede-højre, nede-venstre) og man børster tænderne i netop dén rækkefølge. Så ved man altid, hvor langt man er kommet, hvis man bliver afbrudt.
 12. Brug mellemrumstandbørste eller tandtråd i tandmellemrummene, hvor tandbørsten ikke kan gøre rent.
  → Spyt ud efter børstning, men skyl ikke munden (for så forsvinder den aktive fluor).
Protesepleje - opbevaring
 1. Når du tager protese ud af munden, og ønsker at opbevare den, fx mens du sover, skal du lægge den rengjorte protese i et bæger eller glas med vand.
 2. Du kan evt. opløse en desinficerende tablet (fx Steradent) i vandglasset for at være sikker på, at hygiejnen er i orden.
 3. Du skal rense protesen først, da Steradent ikke renser, men blot dræber bakterierne.
 4. Hvis du foretrækker at opbevare protesen tørt, kan du lægge den på en ren engangsvaskeklud natten over.
 5. Du skal ikke sove med protese i om natten.
Protesepleje - misfarvning
 1. Hvis protesen er misfarvet af fx kaffe, te eller rødvin, kan du fjerne misfarvningen ved at lægge protesen i et glas vand med 1-2 skefulde enzymvaskemiddel (fx Bio-Tex) natten over.
 2. Næste morgen skal du huske at skylle og børste protesen grundigt inden, du tager den ind i munden.
Protesepleje - tandsten
 1. Hvis der tandsten på protesen, vil du kunne se hvide eller gullige belægninger på protesen.
 2. Tandstensbelægninger kan du fjerne ved at lægge protesen i en opløsning af 1 del eddike og 3 del vand natten over.
 3. Når protesen har ligget en nat i eddikeopløsning, kan du fjerne den med en træ- eller plasticpind eller din tandbørste.
 4. Det er en god idé at gentage behandlingen nogle gange, hvis du kan se, at der stadig er tandsten på protesen.
 5. Du må aldrig bruge skarpe genstande, der kan ridse protesen.
 6. Når du er færdig med at fjerne tandsten, så er det vigtigt, at du børster og skyller protesen grundigt, inden du sætter den tilbage i munden igen.
Tandmellemrum - mellemrumsbørster
 1. Find den type af mellemrumsbørste der passer til dine tandmellemrum. Ofte har tandmellemrum forskellig størrelse. Derfor kan det være, du skal have forskellige mellemrumsbørster til dine tænder. (fås på apoteket eller i større supermarkeder.)
 2. Start med at brug din mellemrumsbørste (det hedder også interdentalbørster.)
 3. Før børsten frem og tilbage imellem tænderne. Du må ikke presse, lad bare mellemrumsbørsten glide let. Børsten må ikke skulle tvinges ind i et mellemrum.
 4. Børst herefter tænderne som du plejer.
 5. Spyt tandpastaen ud. Du behøver ikke skylle munden efterfølgende, da det forlænger effekten af den fluor som er i tandpasta.
Tandmellemrum - tandtråd
 1. Start med at bruge tandtråd før du børster tænder.
 2. Gå systematisk frem. Placer tråden imellem tandmellemrummet fx. start ved bagerst tand i overmunden.
 3. Lad tråden glide forsigtigt frem og tilbage et par gange. Forsæt til næste tandmellemrum. Ved meget store tandmellemrum bør du bruge en mellemrumsbørste.
 4. Skift til undermunden, og brug samme metode.
 5. Afslut med at børste dine tænder.
Hjælpemidler
 1. Tubeklemmer: En tubeklemmer hjælper med at få tandpastaen ud af dens tube. Når tandpastatuben er sat ned i tubeklemmeren, kan du ved at dreje på en skrue få tandpastaen ud uden at skulle bruge mange kræfter. Det er en stor hjælp, hvis du har svage fingre.
 2. Elektrisk mellemrumstandbørste: Man kan få elektriske mellemrumstandbørster. De fungerer ved hjælp af en tynd stråle vand bliver sprøjtet ind i tandmellemrummet, og på den måde holder man tandmellemrummene rene.
 3. Protesebørste med sugekopper: En protesebørste med sugekopper sidder fast på en overflade. På den måde, gør du protesen ren ved at bevæge den hen over børsten. Den er fx rigtig god, hvis du ikke kan holde på protesen – men husk på, at hvis det er tilfældet, vil du under alle omstændigheder skulle have hjælp til tandpleje.
 4. Proteselim: Nogle bruger klæbemiddel eller proteselim i protesen for få protesen til at sidde bedre fast i munden. Det kan fx være hvis du lider af mundtørhed. Ved mundtørhed, bliver munden helt tør, og derfor er der behov for ekstra fastholdelse inde i munden. Det er meget vigtigt, at du husker at fjerne proteselimen hver gang, du renser protesen. Du skal også skylle din mund, når du tager protesen med proteselim på ud, på den måde fjerner du proteselimen i mundhulen.
 5. Steradent: Steradent rensetabletter virker bakteriedræbende. Du skal putte en tablet det glas vand, som protesen skal ligge i over natten. Steradent hjælper også til forebygge stomatitis – en betændelsestilstand, der er forårsaget af mangelfuld protesehygiejne. Stomatitis er meget normalt, og det er kendetegnet ved at vævet, der er i berøring med protesen, bliver rødt, glinsende og hævet. Steradent er alene er ikke nok til at renholde en protese dagligt. Du skal også dagligt børste din protese med en protesebørste.

Få flere råd og vejledninger på seniortandpleje.org (Seniortandpleje.org varetages af Tandplejeinformation OPP).